Wat te doen in November?
Aanplanten:
Najaar en winter zijn prima voor de aanplant van struiken / hagen / bomen / coniferen / bloembollen.
De rustperiode van de plant is daar prima geschikt voor. Zij maken toch al wortels aan waardoor zij in het voorjaar een voorsprong hebben als zij zich nog meer gaan wortelen en uitlopen.
Gazon:
zolang het groeit, blijven maaien. Stoppen met maaien doe je als het gras niet meer groeit, wel zo logisch.
kalk strooien is prima bij zure grond en zware grond zoals kleigrond. Kalk strooien kan eigenlijk altijd, maar niet te vaak. Een keer voeden is ook prima.
Je kan ook nog prikken voor de drainage maar Verticuteren kan echt niet meer.
En, oh ja, verwijder het blad van het gras.
Snoeien:
De bladverliezende struiken en hagen kun je nu ook prima beginnen te snoeien. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt met wat er allemaal kan.
Wintergroene planten en hagen:
De tijd is aangekomen om de wintergroene planten met rust te laten. Alleen uiteinden eraf voor de vorm, dat is geen probleem.
Bladverliezende hagen:
Wil je hem flink aanpakken? Nu is de tijd om deze in model te brengen.
Snoeien van bomen:
tijdens de wintermaanden mag je maximaal 30 procent uit de kroon van de boom halen in de regel per aantal jaar. Daarmee bedoel ik het uitdunnen van de wat dikkere takken (gesteltakken) én de wat dunnere in de kroon. Anders krijg je allemaal uitlopers op gekke plaatsen. De uitlopertjes tellen daar niet bij mee. Het is een ongeveer richtlijn uiteraard.
Opschot en waterlot verwijder je uiteraard ook allemaal bij onderhoud van de boom. zorg ervoor dat je de takken die je afzaagt niet laat inscheuren door de 3 zaagsnede methode toe te passen, dat geldt eigenlijk voor alle bomen.
Fruitbomen
Appelbomen:
“the less time on the ladder the better” is een engels gezegde. (hoe minder tijd op de ladder hoe beter). Dat gaat ook op voor appelbomen. Je wil je fruit op redelijke plukhoogte hebben. Om dat voor elkaar te krijgen dien je al vroeg erbij te zijn met het in juiste banen leiden van je appelboom. Ben je te laat dan wordt het een lastig verhaal en kun je best opnieuw beginnen met een jonge boom.
Wat je wil is 2 of 3 groeilagen creéren met niet al te dikke zijtakken en een dikke middelstam welke je in zijn vorm houdt en stimuleerd. De appelboom, net als vele andere bomen groeit naar het licht toe(!) Soms helpt het om omliggende schaduw gevende bomen te snoeien of te verwijderen zodat de appelboom weer de kant opgroeit waarheen jij hem wil hebben. Ook een dubbele centrale stam wordt liefst vermeden in een vroeg stadium mocht de boom zich zo ontwikkelen. Door het takkenpakket relatief beperkt te houden gaat er meer energie naar het fruit, krijgt de boom meer licht en is de opbrengst groter. Eventueel kun je takken misleiden door er gewicht aan te hangen of te binden.
p.s. Heb je last van beschimmelde appels? Knip ze er met een stukje twijg uit en voer deze af.
Perzik: (steenvruchten)
Voor de perzik geldt eigenlijk hetzelfde als voor de appelboom, hou hem in bedwang. Soms haal je wel 2 meter van een tak af temeer daar de perzik een niet zo’n sterke boom is. Verwijder ook het dode hout. De snoei is het beste nadat hij vrucht heeft gedragen en als het blad eraf is.
Klimplanten:
haal weg waar je last van hebt. Rozen, druiven, Hedera, etc.
Vlinderstruik:
De vlinderstruik wordt traditioneel in het voorjaar gesnoeid. Echter kun je wel alvast een stuk terugsnoeien als de struik uit de kluiten is gegroeid en in de weg hangt. Dat vind deze struik helemaal niet erg. Vriest het een beetje in? Dat pak je dan in het voorjaar toch wel bij het snoeien, dus dat is geen probleem.
Hortensia’s / Struikhortensia’s:
Voor deze geldt hetzelfde als bij de vlinderstruik. Wil je het cosmetisch wat terugsnoeien? Dan kan dat prima. Moet niet, mag wel. Let wel, kleine delen en overhangende takken kunnen er wel af, dat geldt eigenlijk voor het hele jaar.
Rhododendron:
Knip altijd de bruine knoppen weg. verder aankomen!
Opmerking mbt houtige gewassen snoeien:
Deze dien je op een speciale manier te snoeien waarmee je de groeirichting kan beïnvloeden. Houtige gewassen hebben adventief knoppen/verborgen knoppen welke bijna niet zichtbaar zijn. Van daaruit ontstaan ook nieuwe uitlopers in het voorjaar. Verder kun je sturen welke kant de struik opgroeit middels een juiste knipwijze.
Over het algemeen geldt: hoe verder je in snoeit, hoe sterker de reactie.